Reïntegratieproject Sortiva is schot in de roos

18 december 2015
Reïntegratieproject Sortiva is schot in de roos Reïntegratieproject Sortiva is schot in de roos Zoom

Ruim 40% stroomt door naar regulier werk

ALKMAAR - Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt krijgen bij Sortiva, dochterbedrijf van GP Groot, weer een kans om zich terug te werken in het reguliere arbeidsproces. In samenwerking met het Alkmaarse uitzend- en reïntegratiebureau Agros zette Sortiva hier een speciaal reïntegratieproject voor op. Dat loopt nu ruim een jaar en is uiterst succesvol. Van de ruim 70 deelnemers is inmiddels iets minder dan de helft doorgestroomd naar een vaste baan.

 

,,Nuttig bezig zijn, werkritme opdoen, je CV oppoetsen, onder de mensen zijn en je weer waardevol voelen. Het is in een notendop wat we deze mensen bieden’’, zegt Harry Zandbergen, algemeen manager bij Sortiva. ,,En wij zijn blij met hun inzet, omdat we mede daardoor onze fijnmazige recyclingactiviteiten hebben kunnen verbreden. Bovendien leveren we hiermee een flinke bijdrage aan Social Return, wat past bij onze maatschappelijk verantwoorde onderneming.’’

In het afgelopen jaar deden ruim 70 mensen, die al geruime tijd zonder werk zitten, mee aan het reïntegratieproject bij Sortiva aan de Boekelerdijk in Alkmaar. ,,Daarvan hebben er 26 inmiddels een vaste baan gevonden bij GP Groot of ergens anders. Dat betekent trouwens ook dat we altijd weer nieuwe deelnemers nodig hebben. Dus, aanmeldingen zijn meer dan welkom’’, aldus Zandbergen.

ECOSupporter®
De werkzaamheden die worden verricht bestaan uit het innemen, sorteren, deels demonteren en voor recycling geschikt maken van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur, kortweg AEEA. Op jaarbasis is dat zo’n 4.500 ton, ingezameld bij de verschillende gemeentelijke depots en via ECOSupporter.

Dat is een recyclingconcept van GP Groot, speciaal ontwikkeld voor sportverenigingen en scholen die extra inkomsten willen genereren met het inzamelen van textiel in (plastic) zakken, elektrische apparaten en verpakt frituurvet.Zandbergen: ,,Toen wij ons nieuwe kantoor betrokken, kwam er elders op ons terrein ruimte vrij om deze activiteit te faciliteren. We hebben hiervoor aanvankelijk contact gezocht met de sociale werkvoorzieningen maar Uitzend- en reïntegratiebureau Agros heeft uiteindelijk de handschoen daadwerkelijk opgepakt. Agros is een specialist op het gebied van reïntegratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het idee achter dit project is simpel. Met onze recyclingactiviteiten geven wij afval een tweede kans, hoe mooi is het dan als je als bedrijf ook mensen een tweede maatschappelijke kans kunt geven.’’ De instroom is zeer divers, van Wajongeren en herintreders tot mensen die een burn-out hebben gehad of om andere redenen uit het arbeidsproces zijn geraakt. ,,Het is mooi om te zien dat bij de mensen die deze kans krijgen én pakken de waardigheid en het zelfvertrouwen in een paar weken terugkeren, omdat zij zich nuttig kunnen maken”, aldus Zandbergen.

Agros
De deelnemers voor het project worden geselecteerd via Uitzendbureau Agros. Dit bureau helpt gemeenten en het UWV met reïntegratie- en Wajongtrajecten. ,,Het is niet altijd eenvoudig om voor deze mensen goede werkplekken te vinden’’, weet René Vet, directeur van Agros. ,,Wel voor een paar maanden, maar doorgaans is het lastiger om mensen voor een langere periode een plek te bieden. Daarom ben ik erg verguld met deze mogelijkheid bij Sortiva. Ze geven mensen een kans, maar bieden ook een doorgroeimogelijkheid zodra iemand zich positief manifesteert. En dat in een normale commerciële bedrijfsomgeving, wat het voor de deelnemers weer erg interessant maakt. Dus als je hier laat zien wat je in huis hebt, is de kans op een baan best groot. Kortom, voor alle betrokkenen is dit een geweldig project waarbij de credits natuurlijk uitgaan naar Sortiva. Je moet oprecht geïnteresseerd zijn in mensen om dit als bedrijf te doen. Als Agros zetten we alles op alles om mensen te begeleiden naar werk en zo hun waardigheid terug te vinden. Om daar succesvol in te kunnen zijn, heb je dit soort werkplekken hard nodig. Want de praktijk laat zien dat het op deze manier werkt. Mensen komen er echt sterker uit. Zandbergen vult aan: ,,Laatst zei onze voorman ‘ik heb er vandaag weer tekort’. Op mijn vraag wat daar de reden van was, antwoorde hij gerust ‘omdat er een paar te solliciteren zijn’. Kijk dat zegt veel. Natuurlijk zijn we blij als mensen een volgende stap kunnen maken, maar tegelijkertijd worden ze wel meteen gemist. Er wordt nuttig werk gedaan en mensen maken we bovendien bewust van hoe belangrijk recycling is. Daar wil men zich graag voor inzetten.’’

Flexibel
Wel flexibel, maar niet vrijblijvend. Dat is het uitgangspunt van het werk bij Sortiva. Vaste werktijden en- dagen, maar flexibiliteit als het gaat om welke werkzaamheden iemand kan en graag wil uitvoeren. ,,Dat kan per dag verschillen’’, aldus Zandbergen. ,,Die werkzaamheden bestaan uit het aannemen en sorteren van ladingen en deze naar de hal brengen. Daar worden de materialen gesorteerd naar monostromen en extern aangeboden voor verwerking. Alles wordt goed geleid door onze mensen, maar bij voldoende talent kunnen deelnemers ook doorgroeien naar een leidinggevende taak. Dat maakt dit tot een uniek project met heel veel mogelijkheden.’’

Het reïntegratieproject bij Sortiva/GP Groot verloopt in samenwerking met Agros Uitzendbureau. Voor meer informatie over deelname aan dit reïntegratieproject kan contact worden opgenomen met Uitzendbureau Agros.

Delen